top of page
HDBC_vagott.png

Borászatunk Tarcalon található. A gazdasági épületekben korábban is szőlő feldolgozás és bortermelés zajlott, most egy frissen felújított, technológiában modernizált, de hagyományos hordós érlelést is alkalmazó, látogatható, kézműves borászat található. Keresztboltíves pincéinkben borkóstolóra is lehetőség van. Szervezünk látványszüretet is minden évben csoportok, cégek számára.

 

A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaji borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Egy puttony (28-30 liter) aszúszemből mindössze 1-1,5 liter tokaji esszencia lesz. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. A 6 puttonyos aszúnál magasabb beltartalmi értékekkel (maradék cukor, szárazanyag, sav) rendelkező bor a tokaji esszencia. Ez utóbbi nem összetévesztendő a Tokaji Esszenciával (más néven Nektár, vagy natúresszencia, eszencia és a legkülönlegesebb az aszú borok között), mely egy igen sűrű, az egyenként szüretelt aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyó és felfogott nedűt jelent.

 

A régi feljegyzések szerint az aszúbor készítését Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, majd később erdőbényei prédikátor találta föl, aki a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első aszúbort, és azzal mint húsvéti borral lepte meg úrnőjét.[2] E történeti adat hitelességét Kazinczy Ferenc feljegyzése erősíti meg, amelyben Kazinczy Pétert, a fejedelemasszony jószágigazgatóját nevezte meg az említett történelmi adat forrásául.

 

A tokaji aszú a 18. században vált világhírűvé. XIV. Lajos „a borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette.

bottom of page