top of page
HDBC_vagott.png

Borászati fejlesztés megvalósítása Tokaj-hegyalján

 

A fejlesztés szükséges a borászati tevékenységünk elindításához. Kialakításra kerül a termelési- és termékstruktúra, amely a hosszú távú piaci jelenlétet segíti elő. A fejlesztés szükségszerűségének célja, hogy cégünk nem rendelkezik a borászati, feldolgozói tevékenység elindításához megfelelő épülettel és technológiai berendezéssel. Komplett felújításra kerül sor, és a borászati feldolgozáshoz szükséges technológia is kiépítésre kerül.

A megvalósítási helyszín Tarcal belterület 828 helyrajzi szám (3915 Tarcal, Fő utca 77.) alatt található. Az ingatlan nem teljes területén, csak egy kijelölt részén kerül kialakításra a borászat. Az épület egy része, ahol az irodahelység is található, az 1600-es években épült. Valószínűleg borkereskedés is működött az ingatlamban korábban, ez a  keresztboltozatos kialakításból következtethető. A régi épületrész alatt található az első pince, ahol palackos bortárolót fogunk kialakítani. A hátsó részben alakításra kerül az üzemi terület, a szociális helyiségek, raktárak, műhely, valamint a másik, vagyis a hátsó pincében a hordós érlelő. A megvalósítási helyszín jelenleg nem alkalmas borászati, feldolgozói tevékenység folytatásához. Komplett felújításra kerül sor és a borászati feldolgozáshoz szükséges technológia is kiépítésre kerül. A beruházás megvalósítása által mintegy 460 m2 (ebből 160 m2 pince) borfeldolgozó üzem jön létre.

Az alábbi korszerű eszközök kerülnek beszerzésre: egy zúzó-bogyózó 600 kg/h (ami a préseléshez előkészíti a szőlőt), valamint 6 darab hőszabályzós 10 hektoliteres erjesztőtartály a borkészítéshez, és egy 24-es lapszűrő a palackozó sorhoz. Palackozására egy kézi palackozót alakítunk ki. A palackozás során a bor a pincéből, vagy a tartályokból a derítő tartályba kerül, majd a puffer tartályba. Először lapszűrőn folyik keresztül, majd egy gyertyaszűrőn, következik a palackozás, dugózás, kapszulázás (palackos tároláshoz, vagy késztermékhez) címkézés, kartonozás. A palackozó sorunk évi 40 ezer palackig gazdaságosan üzemeltethető.

A projekt keretében beszerzésre kerül továbbá egy ügyviteli szoftver, ami a borászat működését hivatott támogatni.

A fejlesztés végrehajtása hozzásegíti cégünket a gazdasági tevékenység sikeresebb működéséhez, továbbá saját illetve alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához, bővítéséhez. Induló borászatunk modern és új borászati technológiai berendezéssel megfelelő minőségű terméket tudna előállítani. A versenyképesség elsősorban az új és korszerű innovatív technológiával javulhat. Hangsúlyozva a magasabb minőségű, speciális igényeket kielégítő termék előállítását, valamint az erőforráshatékonyságának elősegítését. A jobb termelési és termékstruktúra kialakításával nagyobb esélyünk lenne a hosszú távú piacra jutáshoz. A piacon való részesedés növelését a kiváló minőségű borainkkal érhetjük el. A piaci keresletre és a termékpályára alapozzuk a kapacitásbővítést.

Környezet tudatosan tervezzük a beruházást, két kútra alapozott hőszivattyús rendszer, napkollektorral kiegészítve. Ez a 27 kW-os rendszer fogja kiszolgálni a technológiai és a fűtési energia igényt is. Az új technológiai berendezések sokkal költséghatékonyabb és takarékosabb energiafelhasználás szempontjából.

borázsat pályázat.png
bottom of page